HEMEROTECA       EDICIÓN:   ESP   |   AME   |   CAT
Apóyanos ⮕

El PSC de les comarques gironines lamenta el buit que hi ha a les aules sobre educació sexual i la coeducació


(Tiempo de lectura: 2 - 3 minutos)

El PSC de les Comarques Gironines lamenta la poca formació i informació que hi ha a les aules sobre educació sexual reglada i la coeducació i proposa que en els anys vinents s'avanci a Catalunya en aquest terreny per fer passes en la conscienciació i en l'erradicació de la violència masclista mitjançant aquesta eina. “El programa Coeduca’t que va anunciar la Generalitat el 2019 ens sembla un primer pas però cal un pla més ambiciós, amb més recursos i que es faci ja” ha explicat Mònica Ríos, regidora de Castell-Platja d’Aro i membre de la candidatura socialista.

Mònica Ríos, número tres de la llista al Parlament, ha explicat que "no existeix cap obligació legislativa d'incloure en el currículum escolar res que tingui un contingut relacionat amb la sexualitat, sigui a nivell biològic, social o psicològic". Aquesta és, doncs, una assignatura pendent que s'ha d'abordar. "L'educació afectiva sexual es presenta com una eina bàsica pel desenvolupament d'una societat diversa, igualitària i rica en valors. Una educació que ajuda a aprendre a conèixer-se, a acceptar-se i a expressar les nostres emocions", ha explicat Ríos.

Segons la UNESCO, l'educació sexual busca donar a les persones joves el coneixement, les habilitats, les actituds i els valors que necessiten per definir i gaudir la seva sexualitat. El debat entorn de l'educació sexual es converteix, doncs, en un dret de les persones joves a rebre una visió crítica sobre què s'entén per sexualitat. "Per aquest motiu", comenta Ríos, "els programes d'educació sexual haurien d'iniciar-se com més aviat millor, ser específics per cada edat, i construir una activitat continua de promoció de la salut durant els anys escolars". A més s'ha de tenir en compte que els drets sexuals es troben reconeguts en el dret fonamental a la vida que està recollit dins la Declaració dels Drets Humans de 1948.

Ríos, que espera poder defensar l'educació sexual al Parlament a partir del 14 de febrer, ha explicat que hi ha indicadors que assenyalen que "la manca d'educació afectiva sexual en edats primerenques ha provocat en els últims anys un augment de les infeccions de transmissió sexual (ITS), embarassos no desitjats en adolescents i joves menors de 25 anys, i un augment de la violència masclista, sobretot en les relacions afectives entre joves. Alguns exemples d'aquesta violència són la coacció sexual, la pressió per iniciar les relacions de parella i la submissió al desig i al control de la parella".

“En definitiva, l'escola és la clau per garantir que tots els nens i nenes puguin desenvolupar la seva sexualitat des d'una base ferma i respectuosa de formació i informació; i per lluitar contra la xacra de la violència de gènere des d’etapes educatives primerenques, vitals per a la coeducació” ha conclòs Ríos.

Tu opinión importa. Deja un comentario...

Los comentarios que sumen serán aceptados, las críticas respetuosas serán aceptadas, las collejas con cariño serán aceptadas, pero los insultos o despropósitos manifiestamente falsos no serán aceptados. Muchas gracias.