HEMEROTECA       EDICIÓN:   ESP   |   AME   |   CAT
Apóyanos ⮕

Aragonès: “Illa posa d’acord els del 155, l’Ibex i Vox; Esquerra pot posar d’acord els de l’amnistia i l’autodeterminació”


(Tiempo de lectura: 2 - 4 minutos)

“En aquestes eleccions, hi ha un candidat que posa d’acord tots els del 155, l’Ibex, els poders fàctics i econòmics, la Moncloa, els jutges i Vox: Salvador Illa; i hi ha la candidatura que pot posar d’acord a qui defensa l’amnistia i l’autodeterminació: Esquerra Republicana; són les dues majories possibles”. És la disjuntiva que ha plantejat el candidat d’Esquerra a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, en un acte de campanya a Lloret de Mar i retransmès telemàticament.

Davant d’aquesta dualitat, Aragonès ha defensat el projecte republicà: “El nostre lema és ‘al costat de la gent’ perquè nosaltres mai hem marxat del seu costat, perquè nosaltres som la gent, la gent normal i decidida a fer d’aquest país una pàtria d’oportunitats, de justícia, de treball i d’habitatge dignes per a tothom, independentment d’on vingui, d’on visqui, què parli o a qui estimi”. I ha afegit: “Hem de triar com volem fer la reconstrucció del país, en clau progressista o decidida per la Moncloa i en clau d’Ibex 35”.

Però mentre es duu a terme aquesta reconstrucció, Esquerra també té clar que cal avançar cap a la República: “No és una qüestió de declaracions i de retòrica, sinó que és qüestió de fer-la”, ha asseverat Aragonès. “I la República es fa sumant majories, com vam fer l’1 i el 3 d’octubre del 2017; es fa guanyant eleccions una vegada i una altra amb el 50% del país”, ha detallat, “així com estimant-nos les nostres institucions, no considerant-les una gestoria”.

El candidat també s’ha referit a la proposta del PSC de traslladar la seu del Senat espanyol a Barcelona: “És la seva solució a la repressió a centenars de persones, a no deixar votar, a l’ofec de les institucions catalanes; una proposta rovellada que demostra que aquí hi ha qui vol imposar l’amnèsia i tornar al blanc i negre, mentre nosaltres sabem que la solució és votar en un referèndum i l’amnistia”.

Rovira: “Cada segon que ens han faltat vacunes i ajudes, ha estat un segon de frustració que només podem invertir cap a la República”

La secretària general d’Esquerra, Marta Rovira, des de l’exili a Ginebra, també ha intervingut a l’acte: “Fins i tot quan ens hem de posar al costat de la vida de les persones, quan és un tema de salut, l’Estat espanyol ens torna a fallar”, ha constatat, tot repassant la centralització dels inicis de la pandèmia, la manca d’ajudes durant la segona onada i l’electoralisme de la tercera. “Illa ha decidit que és més important venir a Catalunya a fer unes eleccions imposades, ha avantposat els seus interessos com a candidat a afrontar la seva responsabilitat com a ministre”, ha denunciat. “Cada segon que ens han fet falta les vacunes, els instruments i les ajudes, ha estat un segon de frustració que només podem invertir cap a la República, perquè no tenim cap altra opció per estar al costat de la gent que fer la República”.

Per la seva banda, la candidata per Girona i l’actual consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha posat en valor el potencial transformador d’Esquerra: “Hi ha molta gent que no vol que les coses canviïn, però nosaltres som aquí per transformar el país, per canviar dinàmiques i maneres de fer instal·ladíssimes per governs sociovergents, i això no agrada ni a l’Ibex, ni a la Moncloa, ni a la Zarzuela, però els homes i dones d’aquest partit tenim un projecte innovador i el durem a terme”, ha sentenciat.

A l’acte de Lloret de Mar també han intervingut el president del grup republicà al Parlament de Catalunya, Sergi Sabrià, la portaveu del mateix grup parlamentari, Anna Caula, i el diputat Jordi Orobitg.