HEMEROTECA       EDICIÓN:   ESP   |   AME   |   CAT
Apóyanos ⮕

Aragonès: “El 14F cal triar entre posar la reconstrucció econòmica al servei del país, de les pimes; o posar-la al servei dels oligopolis de l’Íbex-35”


(Tiempo de lectura: 3 - 5 minutos)

“Posarem sempre per davant els interessos del país. Per això el 14 de febrer, la ciutadania de Catalunya ha de triar entre posar la reconstrucció econòmica al servei del país, de les pimes, de la recerca; o posar-la al servei del projecte centralitzador del gran Madrid. O pimes o els oligopolis de l’Íbex-35”. Així de contundent s’ha mostrat el candidat republicà a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, que aquest matí ha explicat els pilars de la reconstrucció econòmica que proposa Esquerra Republicana.

Aragonès ha destacat la importància dels fons de reconstrucció europeus, o fons Next Generation, però també en la necessitat que els recursos del Govern estiguin al servei de la ciutadania i no dels interessos del Madrid centralista i centralitzador: “La propera legislatura ha de ser la legislatura de la reconstrucció. Tots els recursos de la Generalitat s'han de posar al servei de la reconstrucció republicana. No volem una Generalitat al servei de les elits econòmiques, sinó al servei del bé comú; amb un compromís ferm per a construir una república emprenedora”, ha afegit.

En aquest sentit, Aragonès, acompanyat de la número 2, Laura Vilagrà, i de Miquel Puig, qui liderarà el comissionat Next Generation, han desgranat els pilars i fonaments de la reconstrucció econòmica que plantegen els republicans. “Els fons New Generation son una enorme oportunitat per a Catalunya, per construir una economia més productiva, resilient i sostenible”, ha afirmat Puig, que ha parlat de reconvertir sectors tradicionals, com el químic i el de l’automòbil, fent-los més sostenibles.

No volem una Generalitat al servei de les elits econòmiques, sinó al servei del bé comú; amb un compromís ferm per a construir una república emprenedora

Pere Aragonès

Candidat a la presidència de la Generalitat

Al seu torn, Vilagrà ha deixat clar que la recepta econòmica dels republicans és la que inverteix en la gent, en serveis públics i socials: “Junqueras i Aragonès des d’Economia van posar ordre als comptes públics. No només hem recuperat la inversió social prèvia a les retallades, sinó que l’hem superada”. Vilagrà també ha destacat l’esforç del Govern actual, que tot i tenir pocs recursos, els ha posat al servei de la gent que més pateix, per contra, “l’estat espanyol no troba recursos per ajudar els autònoms però sí per compensar el fiasco del Castor de Florentino Pérez”, ha sentenciat.

Comissionat Next Generation: al servei de la ciutadania, no de les elits econòmiques

Si Esquerra Republicana governa en la propera legislatura, tal i com ja va anunciar el mateix Aragonès, crearà el comissionat Next Generation, encapçalat per Miquel Puig, un comissionat encarregat de liderar el pla de reconstrucció europeu.

Puig ha recordat que el Govern ja està fent la feina en aquesta línia i que “només hi ha un camí per construir l’economia que volem: més indústria i més recerca” i els projectes aniran destinats en aquesta línia. L'economista ha explicat que ja s’han analitzat centenars de projectes i ha emplaçat a empreses, consistoris i administracions a incloure el nombre màxim de projectes catalans com a receptors dels fons Next Generation: “si encertem en la manera d’aplicar aquests fons, ens en sortirem”.

Per la seva banda, Aragonès ha assegurat que “estar al costat de la gent són ajudes que hem aprovat a autònoms, bars i restaurants i no pas protegir als oligopolis i les empreses de l’IBEX, com ha fet el Govern de l'Estat”.

I ha afegit: “La nostra proposta per aconseguir-ho és clara: volem aprofitar els fons Next Generation per mobilitzar un gran fons d'inversió público-privat que permeti al Govern invertir i prendre participacions en l'accionariat d'empreses, impulsant projectes estratègics de país i d'alt valor afegit en sectors clau com la biomedicina, l'agroalimentació o la indústria 4.0. Culminant també la transformació de l'Institut Català de Finances en la banca pública de Catalunya”, ha conclòs.

L’estat espanyol no troba recursos per ajudar els autònoms però sí per compensar el fiasco del Castor de Florentino Pérez

Laura Vilagrà

Número 2 a la candidatura d'Esquerra Republicana

Pla per a la Reactivació Econòmica i la Protecció Social: amb les pimes al centre

El candidat a la presidència també ha afirmat que “si Esquerra Republicana lidera el Govern la nostra prioritat serà el desplegament immediat del Pla per a la Reactivació Econòmica i la Protecció Social, que contempla fins a 31.765 milions d'euros d'inversió en 145 actuacions específiques”, ha detallat Aragonès, agrupades al voltant de quatre eixos on la perspectiva de gènere hi serà sempre present:

  1. Economia per la vida, per a tal de proveir a els ciutadans de salut, cures, aliments, educació, protecció social, habitatge i cultura.
  2. Digitalització, partint de la situació del covid per impulsar la transició digital i especialment digitalitzar el nostre comerç de proximitat de baix cap a dalt; “un hub europeu de l'economia del coneixement”, ha indicat Aragonès.
  3. Transició ecològica, convertint a Catalunya en un país líder en l'economia verda a Europa i la Mediterrània.
  4. Societat del Coneixement, per tal d'esdevenir un hub Europeu en l'economia del coneixement, tot desplegant el Pacte Nacional per la Societat del coneixement.

En aquest aspecte, Aragonès ha explicat que “cal tenir en compte que més del 99% de les empreses amb seu a Catalunya són petites i mitjanes empreses, són pimes. No tenir-les en compte és simplement no tenir en compte el país, la seva gent. Per això plantegem la posada en marxa d’una oficina per a pimes per tal de fer-les partícips dels projectes de reconstrucció. No podem deixar ningú enrere”.