HEMEROTECA       EDICIÓN:   ESP   |   AME   |   CAT
Apóyanos ⮕

Esquerra es reivindica com la força útil per garantir el dret a l’habitatge davant la “passivitat” del govern de l’Estat i les “traves” de JxCat


(Tiempo de lectura: 2 - 4 minutos)

“Quan Esquerra Republicana governa, els drets es defensen, s’expandeixen i es garanteixen. I així ha estat amb el dret a un habitatge digne”. Amb aquestes paraules s’ha expressat aquest dimarts la consellera de Justícia i candidata d’Esquerra Republicana a les properes eleccions al Parlament, Ester Capella, en un contacte informatiu per presentar les mesures republicanes en matèria d’habitatge conjuntament amb els també candidats Najat Driouech i José Rodríguez. “Hem aprofitat totes les eines de les quals disposem, que és evident que no són totes les que voldríem, i per això també volem la independència”, ha afegit.

Els republicans han reivindicat Esquerra com la força “útil” per garantir el dret a l’habitatge a Catalunya, davant la “passivitat” del govern de l’Estat i les “traves” de Junts per Catalunya, així com del "tacticisme d'aquells que haurien d'haver estat uns aliats per garantir el dret a l'habitatge". A més, han denunciat les ingerències del Tribunal Constitucional a les mesures aprovades pel Parlament de Catalunya i pel Govern, com el decret antidesnonaments, tombat recentment.

Capella també destacat la llei 11/2020 per regular el preu dels lloguers, que va haver de superar l’oposició del PSC i els “intents de Junts per Catalunya de diluir la proposta”, i que ara està a expenses d’un recurs al Constitucional presentat pel Partit Popular.

José Rodríguez ha posat de relleu que “el Tribunal Constitucional ha suspès ja el decret que garanteix un lloguer social a les persones vulnerables, que ha millorat la vida i garantit el dret a 4000 famílies, i ha deixat en suspens la vida de més de 3.000 famílies que estaven esperant que s’apliqués. I ara ens amenaça la llei de control de preu de lloguers”. El fins ara diputat al Parlament ha lamentat que quan des de Catalunya es regula per garantir el dret a l’habitatge, “des de l’estat espanyol es retalla”. “També s’ha retallat la llei de pobresa energètica del 2015, que evita els talls del subministraments, que, tot i així continua protegint”, ha afegit.

Plantarem cara perquè l’activisme de la dreta judicial no pot ser l’excusa que deixi desprotegits els i les més vulnerables Najat Driouech Candidata d'Esquerra Republicana Esquerra es reivindica com la força útil per garantir el dret a l’habitatge davant la “passivitat” del govern de l’Estat i les “traves” de JxCat

Rodríguez ha assenyalat també els impediments que “la dreta parlamentària” ha posat a l’hora d’avançar en la protecció del dret a l’habitatge. “No hem aconseguit que no intervinguin els antiavalots en els desnonaments. JxCat, PSC, Cs i el PP continuen creient que els antiavalots han de seguir actuant en els desnonaments de persones vulnerables, amb l’efecte psicològic, emocional i social que té”, ha assenyalat.

La número 4 per Barcelona, Najat Driouech, ha desgranat les principals propostes d’Esquerra Republicana per a la propera legislatura, entre les quals hi ha:

  1. Impulsar el decret antidesnonaments suspès pel TC, aquest cop en forma de llei.
  2. Ampliar la inversió en habitatge fins a la mitjana europea, arribant als 1.000 milions d’euros anuals.
  3. Treballar perquè als municipis de forta demanda acreditada, un 15% del parc d’habitatge estigui destinat a polítiques socials.
  4. Crear l’Observatori Català de l’Habitatge, que vetllarà per garantir l’accés a un habitatge digne.
  5. Millorar l'aplicació de l’impost sobre habitatges buits.
  6. Modificar el codi de consum per facilitar el drets d’informació, tempteig i retracte en titulitzacions hipotecàries.
  7. Dimensionar els programes de l’Institut Català de Finances destinats a adquirir edificis per a lloguer social.
  8. Crear un fons d’inversió social per a la construcció i el lloguer d’habitatge social.
  9. Aprovar una llei d’arrendaments urbans catalana que protegeixi els llogaters davant els abusos.

“Esquerra Republicana és la força útil per garantir el dret a l’habitatge. Continuarem utilitzant totes les eines al nostre abast per evitar situacions d’exclusió habitacional”, ha exposat Driouech. “I quan l’Estat ens ho tombi, ens hi tornarem. Plantarem cara perquè l’activisme de la dreta judicial no pot ser l’excusa que deixi desprotegits els i les més vulnerables”, ha conclòs.